Basınçlı Hava Hattında PVC Plastik Boru Neden Kullanılmaz?

Bir işletmede basınçlı hava sistemi kuran kişiler genellikle ucuz ve çok yönlü olup kolay takıldığı için PVC boru tesisatını tercih eder. Ancak herhangi bir basınçlı hava uygulamasında PVC boru kullanmak son derece tehlikelidir. Birçok kurum ve üretici tarafından ÖNERİLMEZ.

Genellikle PVC borular, başta su olmak üzere sıvı taşımak için birçok uygulamada kullanılır. Su taşıma sırasında borularda kaçak varsa çoğu kez boru yarılır ve suyu düşük basınçla serbest bırakır. Ancak su sıkıştırılamaz ve hava gibi enerji depolayamaz. PVC borularda hava sıkıştırıldığında, boru şişebilir ve yüksek basınçla patlayıp dışarıya bomba gibi şarapnel PVC saçarak yakın mesafedeki kişileri yaralayabilir veya öldürebilir. Çoğu PVC borunun maksimum nominal sıcaklığı genellikle 60 Celsius derecedir. Ancak borularda dolaşan hava 45 Celsius dereceye ulaştıktan sonra, borunun basınç oranı ikiye bölünür. Dolayısıyla 10 bar’a dayanıklı bir boru, artık yalnızca 5 bar’a dayanıklıdır ve yüksek bir patlama riskine sahiptir. Ayrıca PVC borular zamanla bozulur ve kırılgan hale gelerek eskidikçe, büyük kaçak veya patlama riski taşır.

Basınçlı hava için PVC boru kullanmanın açık tehlikelerine ek olarak, yer üstünde basınçlı hava ve gaz taşımasında PVC boru kullanmak OSHA (Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi) standartlarına da aykırıdır. Ayrıca Plastik Boru ve Bağlantı Kurumu (TEPPFA), “Basınçlı hava veya asal gazların hiçbir zaman plastik boru sistemlerine basınç testi yapmak için kullanılmaması gerektiğini” belirtmiştir. Birçok PVC boru üreticisi, oluşturduğu büyük güvenlik riski nedeniyle ambalajlarına borunun basınçlı hava veya gaz taşımada kullanılmaması gerektiğini belirten uyarı etiketleri de yerleştirmektedir.

PVC kullanamıyorsak basınçlı hava için hangi tip boruları kullanmalıyız?

Basınçlı havanızı taşımak için PVC boru tesisatı ucuz ve kolay bir seçenek gibi görünebilir ancak yüksek ceza, hasar, yaralanma ve hatta ölüm riski, PVC boru kullanmanın algılanan avantajlarından çok daha ağır basar.

Basınçlı hava taşıması için hem paslanmaz çelik hem de alüminyum borular kesinlikle önerilir. Paslanmaz çelik borular sağlam ve dayanıklı olmanın yanı sıra pas tutmaz ancak ilk yatırım maliyetleri çok yüksektir. Alüminyum borular ise hafif, kullanımı kolay, aşınmaz, paslanmaz kabiliyetli ve ekonomiktir. Alüminyum boru, kurulumu kolay ve uzun ömürlü çözümler sunar.